Non Paper ȘAPTE PAȘI pentru introducerea votului prin internet în RM
Republica Moldova are o oportunitate unică de implementare a votului online, având practic toată infrastructura necesară, inclusiv diferite instrumente de autentificare digitală securizată, cadru tehnic legal, o deschidere largă din partea autorităților în dezvoltarea acestui sistem și o înțelegere mult mai bună, din partea societății, despre funcționarea votului online și avantajele pe care le poate genera.
Semnatarii acestui Non Paper propun o serie de acțiuni necesare dezvoltării sistemului de vot prin internet în RM.
Ghidul e-Guvernare pentru Republica Moldova. Repere generale și bune practici (RO)
e-Guvernarea reprezintă utilizarea TI pentru îmbunătățirea eficienței agențiilor guvernamentale și furnizarea serviciilor guvernamentale online. Cadrul guvernării electronice s-a extins pentru a include utilizarea TI de către guvern pentru realizarea unei game largi de interacțiuni cu cetățenii și sectorul de afaceri, precum și pentru datele deschise ale guvernului și utilizarea TI pentru a permite inovarea în guvernare.
Votul Online- Realitatea Timpurilor Noastre (RO)
Votul prin internet nu mai este doar o alternativă a votului tradițional sau prin corespondență; poate deveni o realitate a unei societăți dominate de soluții tehnologice și de necesitățile timpurilor noastre, în care milioane de cetățeni și membri ai diasporei sunt limitați în a călători sau chiar a se deplasa la secțiile de vot pentru a-și exercita dreptul la vot. Implementarea votului prin internet comportă o serie de provocări de ordin politic, societal, financiar sau tehnologic, dar toate aceste provocări pot fi soluționate dacă există suficientă voință politică, cooperare dintre instituțiile publice, private și cetățeni.
Ghidul utilizatorului pentru achitarea impozitului pe bunurile imobiliare prin Mpay (RO)
Semnătura electronică. Ghid cu întrebări și răspunsuri (RO)
Ghidul a fost elaborat de Asociația Națională a Companiilor din sectorul TIC (ATIC), cu
suportul și expertiza: Serviciului de Informații și Securitate, Serviciul Tehnologia Informației
și Securitate Cibernetică și Agenției de Guvernare Electronică (AGE).