Dan NICOARĂ, Natalia SIREȚANU: Calitatea de rezident al parcurilor IT: performanță prin inovații
Cu toate că a fost un an pandemic, sectorul tehnologiilor informaționale a câștigat tot mai multă influență în noua realitate, demonstrând că poate contribui la dezvoltarea unei economii digitale eficiente și că poate asigura accesul cetățenilor la serviciile de care aceștia au nevoie.
Nicoleta COLOMEEȚ - 10 Rezoluții pentru digitalizare în 2022
2022 a început ambițios pentru serviciile publice digitale, cu cel puțin ASP și SFS făcându-și un upgrade la site-urile de bază.
Cu ambiții mari, declarate atât de legislativ, cât și de guvernare, parcursul de digitalizare pare a fi unul promițător.
Olga GUȚUȚUI - METAVERSE noua provocare a industriei media
La sfârșitul lunii octombrie (2021), fondatorul companiei Facebook a anunțat despre schimbarea numelui companiei în Meta[1]. Acesta reflectă ambițiile corporative în creștere, dincolo de rețelele de socializare.
Victor GUZUN: Votul prin internet — o necesitate pentru Republica Moldova
Cunoștințele de bază în utilizarea instrumentelor online au devenit aptitudini de viață strict necesare, iar tehnologiile moderne sunt disponibile majorității cetățenilor.
Rodica CRUDU - Digital green certificate- pașaportul european de vaccinare
Ideea unui pașaport de vaccinare este promovată de ceva timp de țările europene ce au economia bazată pe turism (cum ar fi Grecia, Spania, Croația), care au avut de suferit de pe urma restricțiilor impuse în sezonul estival din anul trecut.
Dan NICOARĂ, Irina CULINSCHI: Trei pași pentru digitalizarea unei afaceri în Moldova
Pandemia de Covid-19 a scos la iveală o necesitate acută a tranziției comerțului pe spațiul online. Deși Moldova nu beneficiază de un sistem robust de implementare și gestionare a comerțului, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare (Facebook, Instagram etc.), cadrul legislativ curent impune un set de obligații agenților economici. Nerespectarea acestora poate atrage amenzi de zeci de mii de lei sau chiar suspendarea temporară a afacerii.
Igor CIUREA, Igor ARAMĂ: Implementarea schiimbului de date în format electronic pentru autoritățile Administrației Publice Locale
Majoritatea statelor moderne acceptă politici de trecere la o guvernare electronică prin schimbul de date și acces la informații în format electronic, ca metodă de a îmbunătăți serviciile oferite mediului de afaceri şi cetățenilor, promovând dezvoltarea economică şi socială, ridicând eficacitatea activităților din cadrul administrării publice prin implementarea sistemelor informatice, integrarea bazelor de date şi crearea web serviciilor proprii. Cu toate acestea gradul și tempoul de digitalizare variază de la stat la stat și de la o regiune la alta.
Vadim VINTILĂ: MPower reduce eforturile financiare și de timp ale cetățenilor, atunci când oferă împuterniciri de reprezentare
Împuternicirile de reprezentare pot fi oferite și online, fără a merge la notar și fără a achita bani pentru perfectarea procurilor. Totul datorită unui serviciu lansat de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) chiar în această săptămâna. Despre cum poate fi accesat noua platformă și la ce aspecte trebuie să atragem atenția când împuternicim pe cineva să ne reprezinte am discutat cu Vadim Vintilă, jurisconsult în cadrul Agenției.
Servicii publice digitale preferate în Republica Moldova
Cuvântul-cheie al anului 2020 se impune a fi Covid-19, deși
pe lângă perspectiva sănătății, acesta este unul marcant și din
perspectiva tehnologică.
Sfera serviciilor publice se află într-o continuă schimbare și
acomodare la necesitățile cotidiene ale cetățenilor. Serviciile
electronice prestate de Agenția Servicii Publice sunt printre
cele mai des accesate e-servicii ale instituțiilor din țară.