Despre serviciul e-PRESCRIPȚIE​

Despre serviciul e-PRESCRIPȚIE

Fiecare din serviciile de e-Sănătate din Estonia reprezintă sisteme complexe de comunicare între diverși actori, asigurând un schimb de date instantaneu pentru a spori confortul și calitatea serviciilor medicale. Spre exemplu serviciul de e-prescripție presupune 3 blocuri mari de elemente:

Actorii relevanți

Pacientul; Medicul/instituția medicală; Farmacistul (farmacia); Asiguratorul medical; Oficiul de suport;

Actorii relevanți

Pacientul; Medicul/instituția medicală; Farmacistul (farmacia); Asiguratorul medical; Oficiul de suport;

Registrele

Centrul de codificare a medicamentelor; Registrul de licențe farmaceutice; Registrul de licențiere a medicilor și farmaciștilor; Registrul de asigurare medicală;

Registrele

Centrul de codificare a medicamentelor; Registrul de licențe farmaceutice; Registrul de licențiere a medicilor și farmaciștilor; Registrul de asigurare medicală;

Statistică și monitorizare

Consiliul de Sănătate; Agenția medicamentului; Ministerul Afacerilor Sociale;

Statistică și monitorizare

Consiliul de Sănătate; Agenția medicamentului; Ministerul Afacerilor Sociale;

Toate aceste elemente interacționează în mod organic prin intermediul infrastructurii guvernamentale X-Road, asigurând securitatea și controlul datelor pacientului la fiecare nivel și acces la datele din sectorul medical în timp real pentru decidenți.

Sistemul de e-prescripție este organizat în așa fel încât să ofere o serie de avantaje pentru fiecare actor implicat:

  1. Doctorii – (i) primesc informații despre pacient, diagnoză și medicament, (ii) informații dacă pacientul a procurat sau nu medicamentele prescrise, (iii) vede istoricul medicamentelor prescrise pacientului său de către alți medici, (iv) vede informațiile privind compensarea costurilor medicamentelor prescrise, (v) posibilitatea de a reînnoi o prescripție în 10-15 secunde pentru un pacient consultat anterior.
  2. Farmaciștii – (i) primesc date clare și precise privind prescripția făcută de un medic, (ii) posibilitatea de expediere instantanee a solicitării de plată către Fondul de Asigurări Medicale, pentru medicamentele compensate, (iii) în maxim 14 zile farmacia primește plata pentru medicamentele prescrise și vândute unui pacient.
  3. Pacienții – (i) doar cu buletinul de identitate și fără alte acte poate prelua medicamentele de la orice farmacie, (ii) prescrierea se face per grup de medicament, nu per brand (permițând libera alegere a pacientului și independența de orice medic în determinarea medicamentului), (ii) procesul de solicitare a unei noi prescripții este simplu și rapid.

Introducerea sistemului de e-prescripție în Estonia a însemnat în 9 luni tranziția în proporție de 80% de la prescripția pe hârtie la e-prescripție.

Un alt avantaj al acestui sistem este că astfel ar fi susținut și doctorul în luarea deciziei privind prescrierea tratamentului, având în vedere interacțiunea dintre diferite medicamente. Astfel sistemul în mod automat va susține efortul și munca medicului și farmacistului în prescrierea medicamentului potrivit prin:

  • Identificarea utilizării nepotrivite sau abuzive a medicamentelor (control automatizat);
  • Identificarea interacțiunii negative dintre medicamentele prescrise (în conformitate cu baza de date a interacțiunii dintre medicamente);
  • Evaluarea interacțiunii dintre medicamente se va face în baza sistemului de date SFINX-PHARAO care are la moment informații privind interacțiunea a peste 20000 de medicamente și este revăzută de 4 ori pe an.

Statisticile colectate de sistemul de e-prescripție arată că aproximativ 2200 de prescripții sunt ajustate lunar datorită notificărilor din sistem, iar aproximativ 15% – 17% dintre prescripții sunt schimbate datorită suportului sistemului de alertă. Toate aceste instrumente au drept scop susținerea activității medicilor și sporirea eficienței tratamentului pacienților.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*